Svensk domare under VM i Planica
I år har VM i backhoppning svenskt i domarstaben. Marit Stub Nybelius som med lång erfarenhet av arbetet som internationell domare, jobbar i år med att döma backhoppning och nordisk kombination i Planica tillsammans med andra internationella domare. Ett givande men intressant arbete.
Högst upp i domartornet står Marit Stub Nybelius och hennes kollegor under VM och dömer backhoppning och nordisk kombination. Det är långa dagar och många hopp.
– Vi befinner oss i backen i stort sett varje dag mellan klockan 08.30- 19.00, det blir många hopp och långa dagar, men det är intressant och givande, säger Marit Stub Nybelius
Det är sex domare, men fem som dömer varje tävling. Den sjätte är så kallad startkontroller, vilket betyder att den står högst upp i tornet och kontrollerar hopparna från de att de har fått sin dräkt kontrollerad tills de sätter sig på bommen. Vem som dömer vilken tävlingen gjordes upp av de tekniska delegaterna i backhoppning och Nordisk kombination första dagen. Alla domare gör 10 tävlingar var plus kval och träningar. I Marits fall så blev det bestämt att hon skulle vara stratkontrollant under damernas två individuella tävlingar. I år kommer domarna från Sverige, Norge, Slovenien, Japan och Österrike.
1998 blev Marit internationell domare, då hade hon varit nationell domare i 6 år redan. Uttagningarna till större mästerskap är reglerat så att det går i en turordning mellan de olika nationerna. Det är ganska långt mellan gångerna. Senast Sverige hade en domare med så var det Daniel Lind som dömde VM i Falun 2015.
– Det roligaste med att döma är att diskutera med kollegorna och verkligen nörda in sig i bedömning och sedan naturligtvis att se alla dessa hopp som kommer. Det är stor variation. Hela bedömningsskalan används under ett VM och varje tävling är speciell på sitt vis. Under några av tävlingarna har det varit väldigt skiftande vindar och det märks på en gång på hoppen till exempel, förklarar Marit.
Under hela VM är det sammanlagt en vilodag då det gäller att ta igen sig och göra något annat för att sedan vara på hugget igen resten av VM. Full fart, men ack så inspirerande veckor att arbeta!
2023-03-03
2023-03-03
Evelina Rönnbäck, SSF